preloader

.. در حال بارگذاری ..

21 آبان 1401 1 Comment

تنفس با دهان یا بینی ؟

چه باور کنید و چه نکنید، واقعیت این است که شیوه‌های درست و نادرستی برای تنفس وجود دارد و احتمال این که روش تنفس شما درست نباشد زیاد است. بسیاری از ما به طور ناخودآگاه سه اشتباه تنفسی متداول مرتکب می‌شویم: نفس کشیدن زیاد، تنفس ناخودآگاه از طریق دهان و تنفس کم عمق از قفسه سینه. ما این اشتباهات را هر روز هزاران بار تکرار می‌کنیم غافل از این که با یادگیری تنفس درست، می‌توانیم زندگی مان را به شکل چشم گیری تغییر دهیم. مطالعه نکات زیر کمک می‌کند درک بهتری از انواع مختلف تنفس و مفیدترین نوع آن برای سلامت عمومی داشته باشید.

تنفس از دهان

تنفس دهانی نه تنها می‌تواند برای اطرافیان آزاردهنده باشد، بلکه ممکن است به سلامت شما آسیب برساند. زمانی که از طریق دهان تنفس می کنید باعث کاهش اکسیژن رسانی به بدن خود می شوید که این عامل روی عملکرد قلب و ریه شخص تاثیر منفی می‌ گذارد زیرا باعث ورود حجم بالای اکسیژن به قلب می شود که در نتیجه خون رسانی در رگ ها کاهش پیدا می‌ کند و می‌ تواند منجر به سرگیجه شخص شود.

تنفس از طریق دهان باعث می‌شود بدن از نیتریک اکسید که یک ترکیب شیمیایی تقویت کننده سیستم ایمنی و تنظیم کننده جریان خون است و مجاری بینی آن را تامین می‌کند، محروم شود. «استیون لین» دندان پزشک از دانشگاه سیدنی استرالیا در این باره می‌گوید «در بزرگسالان، تنفس دهانی می‌تواند در پیشرفت آپنه انسدادی خواب که یک بیماری مرتبط با نارسایی قلبی، فشار خون بالا و آلزایمر است نقش داشته باشد.

در انسان، تنفس دهانی صرفا مکانیسمی برای زنده ماندن است که درصورت غیرممکن بودن تنفس از راه بینی، باید از آن استفاده شود.»

معایب نفس کشیدن از دهان:

  • اختلالات در روند خواب و رشد بدن
  • تاثیرگذاری منفی روی قلب و ریه ها
  • انسداد عروق
  • تاثیر منفی روی حواس

۱۰ تاثیر یوگا که شما نمی دانید !

تنفس از راه بینی

بینی عضوی از بدن است و هوای وارد شده به ریه را به اندازه کافی پاک و گرم می کند تا مانع آسیب دیدگی بدن شود. هوایی که با دم به درون می کشیم، برای ورود به ریه ها مناسب نیست. هوا معمولا خیلی سرد و آلوده است و میکروب های بسیاری در آن وجود دارد. این وظیفه بینی است تا همه این مشکلات را برطرف کند. پیش از هر چیز، هوایی که تنفس می کنیم دارای گرد و غبار و حشرات ریز است. موهای مواج واقع در بخش ورودی مجرای بینی، این ناخالصی های بزرگ تر را غربال می کنند. این موها در خلاف جهت هوای ورودی به بینی مرتعش می شوند و از پیشروی بیشتر آلودگی ها جلوگیری می کنند. در نواحی عمیق تر بینی، ساختارهای استخوانی خاصی وجود دارند که با غشای آنتی باکتریال مخاطی ضخیم و اسفنجی پوشانده شده اند و از طریق آنها مقدار زیادی خون به گردش در می آید. در مسیر طولانی عبور جریان هوا غشای مخاطی وجود دارد تا به این ترتیب، از تماس کامل غشا با هوای دم اطمینان حاصل شود. این غشای مخاطی، میلیون ها میکروب موجود در هوا را که می توانند به ریه ها آسیب هایی جدی همچون سل ریوی، برونشیت و غیره وارد کنند، از بین می برد. همچنین، غشای مخاطی گرد و غبار ریزی را که از نخستین سپر دفاعی، یعنی موهای بینی در ابتدای مجرا عبور کرده اند، از بین می برد. این غشا، هوا را به اندازه ای که برای ریه ها آسیب زننده نباشد مرطوب و گرم می کند. هوای سرد و خشک می تواند آسیب زیادی به ریه ها وارد کند.

 

برای شرکت در کلاس یوگا کلیک کنید

در نواحی عمیق تر بینی مجموعه ای از غدد وجود دارد. این غدد برای از بین بردن میکروب هایی که توانسته اند از سیستم های دفاعی پیشین بگریزند کمک مهمی به شمار می آیند و مانع از آن می شوند که حس بویایی، گازهای سمی را استنشاق کند. بدین گونه، به محض بوییدن رایحهای ناخوشایند، بی درنگ دست از تنفس بر می داریم یا در صورت امکان، در جست و جوی هوای تازه و تمیز بر می آییم. تا همین جا خواننده باید از اهمیت اندام به ظاهر کم اهمیت بینی آگاه شده باشد. همچنین، باید کاملا روشن شده باشد که چرا تنفس مداوم از راه دهان روشی که بیشتر افراد از آن برای تنفس استفاده می کنند  برای سلامتی زیان آور است. هنگامی که هوا به جای بینی از راه دهان دم و بازدم شود، از همه ساز و کارهای بینی مخصوص آماده سازی هوا برای ورود به ریه ها می گریزد. تمام گرد و غبار، میکروبها و هوای سرد و خشک مستقیم به درون ریه ها می رود. هر چند دهان و گلو برای از بین بردن این آلودگی ها و بهسازی هوا ساز و کارهایی دارند، به هیچ وجه کار کردشان به اندازه بینی مؤثر نیست.

اگر مجرای بینی بسته شده باشد یا غشاهای مخاطی با آلودگی های فراوان پوشیده شده باشند، بینی نمی تواند وظایف خود را به طور مؤثر انجام دهد. در واقع، اگر بینی کامل بسته باشد، فرد ناچار به تنفس از راه دهان می شود و پیش تر زیان های این حالت را توضیح داده ایم. به همین علت، با تخلیه مجراهای بینی از آلودگی ها به مؤثر بودن کارکرد آن کمک می کنیم. اما فین کردن معمولی همه آلودگی ها را از بینی خارج نمی کند. ممکن است مخاط خشک و قدیمی باقی بماند. یکی از دلایل گسترش تمرین نتی این است که تا حد ممکن از پاکیزگی بینی اطمینان حاصل شود. استفاده از نتی دلایل دیگری نیز دارد؛ از جمله تحریک پایانه های عصبی مختلف موجود در بینی. این کار به بهبود عملکرد مغز و اندام های مرتبط با این رشته های عصبی منجر می شود و به تحریک آجنا چاکرا، مرکز روانی مغز میانی نیز کمک می کند.

مزیت های تنفس از راه بینی

  • بینی به عنوان یک فیلتر عمل می کند و ذرات ریز موجود در هوا از جمله گرد و خاک و آلودگی را جذب می کند.
  • بینی هوای تنفسی را گرم می کند تا به دمای بدن برسد و سپس آن را وارد ریه ها می کند
  • بیش از هر چیزی هوایی که نفس می‌کشیم دارای گرد و غبار و حشرات ریز است. موهای مواج واقع در بخش ورودی مجرای بینی، این ناخالصی‌های بزرگتر را غربال می‌کند.
  • افزایش عمکرد مغز و حافظه
  • پایین آمدن استرس و تنش های روانی

برای شرکت در کلاس یوگا در سعادت آباد کلیک کنید

شست و شوی بینی با قوری نتی

 

ابزار:

برای ریختن آب نمک به داخل سوراخ های بینی باید از قوری یا قمقمه (پارچ) استفاده کرد که در طرحهای گوناگونی موجود است. حتی اگر هیچ وسیله ای در دسترس نباشد، می توان از قوری معمولی چای استفاده کرد. پیشنهاد می کنیم همان نوعی را که در تصویر نشان داده شده به کار ببرید. این ظرف به نام قوری نتی شناخته می شود. این قوری می تواند از جنس برنج یا هر ماده مناسب دیگری باشد که سبب آلودگی آب نشود. اما نکته مهم اینکه لوله انتهای دهانه باید به اندازه سوراخ بینی شما باشد تا به راحتی در آن جای گیرد.

آب نمک

آب نمک به کار رفته در تمرین باید پاکیزه و ولرم باشد. دمای ایدئال برای شست و شوی بینی، دمای طبیعی بدن است.

برای آماده سازی آب نمک، یک قاشق چای خوری پر از نمک تمیز را با نیم لیتر آب تمیز مخلوط کنید.

مطمئن شوید که نمک کاملا در آب حل شده است.

مردم غالبا تعجب می کنند که چرا به جای آب معمولی، آب نمک برای شست و شوی بینی پیشنهاد شده است. علت آن بسیار ساده و کاربردی است. آب نمک فشار اسمزی بسیار بیشتری نسبت به آب معمولی دارد؛ به این معنا که آب نمک به راحتی جذب رگ‌های خونی ظریف و غشاهای درون بینی نمی شود، در حالی که آب معمولی جذب می شود. اگر این کار را با آب معمولی بیازمایید، خودتان به این موضوع پی خواهید برد؛ به طوری که احساس ناراحتی یا کمی درد در بینی خواهید کرد.

معرفی ساتیاناندا

مدت زمان تمرین:  کل فرآیند کمتر از 5 دقیقه زمان می‌برد. بهترین زمان  انجام دادن نتی صبح زود قبل از صبحانه می‌باشد. با این حال در صورت لزوم  می توان ساعت های دیگری به جز بالافاصله بعد از صرف غذا انجام داد.

محدودیت و احتیاط:

مطمئن شوید آب مورد استفاد خیلی داغ نباشد و نمک کاملا در آب حل شده باشد.

افرادی که از خون ریزی مزمن بینی رنج می‌برند، نباید بدون مشورت با متخصص اقدام به تمرین نتی کنند.

افرادی که پولیپ دارند با متخصص مشورت کنند.

هنگام خارج کردن رطوبت از بینی تنفس عمیق نداشته باشید و مراقب باشد بینی را به شدت تخلیه نکنید.

 

سودمندی ها:

  • اضطراب، خشم و افسردگی را رفع می کند و خواب آلودگی را از بین می برد و سر را سبک و سرحال می کند.
  • تاثیری آرام کننده و تسکین بخش بر مغز دارد.
  • بین سوراخ راست و سوراخ چپ بینی و مطابق با آن،‌ بین نیم کره های چپ و راست مغز تعادلی برقرار می شود که یک حالت هماهنگی و تعادل در تمام بدن و ذهن ایجاد می کند.
  • برای حفظ سلامت خوب گوش ها، چشم ها و گلو مفید است.
  • خلط و آلودگی را از مجراهای بینی و سینوس ها پاک می کند، در نتیجه هوا بدون مانع جریان می یابد.
  • نتی بهترین روش برای پیشگیری از سرماخوردگی و رفع آن است.
  • پایانه های گوناگون عصب درون بینی را تحریک و حس بویایی و سلامت عمومی فرد را بهتر می کند.
  • انجام منظم نتی وقتی که سرما نخورده‌اید، باعث می شود مجاری بینی بهترین کارکرد را داشته باشند و در نتیجه به حفظ سلامت بدن کمک می کند.
  • نتی به درمان سیوزیت، بیماری های چشم، بینی، گلو، ورم لوزه، زکام و همچنین رفع التهاب غدد لنفاوی و غشای مخاطی کمک می کند. همچنین برای رفع خستگی، سردرد، و بی خوابی کارساز است.

برای شرکت در کلاس یوگا کلیک کنید

اهمیت نتی در فیزیولوژی یوگا

به باور دانش یوگا جریان هوا در هر یک از سوراخ های بینی به طور متناوب تغییر می کند. اگر خودتان این موضوع را آزمایش کنید، به درستی آن پی می برید. هم اکنون یکی از سوراخ های بینی تان نسبت به دیگری هوای بیشتری را به داخل خود می کشد و بعد از مدتی سوراخ دیگر بینی هوای بیشتری را وارد می کند. این جریان متناوب تنفس از دو سوراخ بینی بر چرخه انرژی انسان تأثیر عمیقی دارد و تفکر، فعالیت بدنی، درون گرایی و برون گرایی ما را کنترل می کند. این چرخه تأثیر زیادی بر سلامت روحی و جسمی ما دارد. حال، اگر یک یا هر دو سوراخ بینی همیشه بسته باشد، تغییر طبیعی جریان تنفس رخ نمی دهد و ممکن است سلامتی ما به خطر بیفتد. این امر، یکی دیگر از دلایل اهمیت جالانتی است. استفاده از این روش باعث می شود هر دو سوراخ بینی پاک شوند و تنفس آزادانه به صورت متناوب بین هر دو سوراخ جریان یابد.


** استفاده از مطالب مجموعه ساتیام یوگا با ذکر منبع بلامانع است **

1 Comment

  • اکرم
    پاسخ Web Designer

    سعی میکنم بیشتر با بینی نفس بکشم😀

برای ما یادداشتی بنویسید

brand
brand
brand
brand
brand
brand
brand