فایده یوگای بارداری
مطالعات جدید ، تغییرات مثبت یوگای بارداری و مدیتیشن بر ژن های نوزاد را ثابت کرده است. انجام یوگا در بارداری به تنظیم فشار خون و قند خون، کاهش استرس، افزایش فعالیت سیستم عصبی پاراسمپاتیک، بهبود عملکرد قلب، کاهش کمردرد، افزایش سلامت استخوان و … کمک شایانی می کند. در واقع یک مادر با انجام منظم تمرینات یوگای بارداری از مزایای شفابخش آن بهره مند می شود. در این رابطه ذکر این نکات مهم است :
- قبل از انجام هر نوع فعالیت بدنی در دوران بارداری، با پزشک خود مشورت کنید.
- هنگامی که تصمیم به شروع تمرینات یوگا گرفتید، یک استودیوی یوگا معمولی را انتخاب نکنید. استودیویی را پیدا کنید که در یوگای بارداری ، مربی متخصص داشته باشد.
- تمرینات ویژه ای از یوگا وجود دارد که به سلامت و تندرستی زنان باردار و نوزادان کوچکی که در رحم آنها رشد می کنند، اختصاص دارد. مربیان یوگای بارداری باید دوره مربیگری یوگای بارداری را گذرانده و مدرک خود را دریافت کرده باشند؛ تا به زنان باردار بی خطرترین حرکات در دوران بارداری را آموزش دهند.
هنگام تمرین زیر نظر مربیان یوگای بارداری، می توانید هر گونه نگرانی یا ترس مربوط به ایمنی خود و کودکتان را کنار بگذارید. به مربی اعتماد کنید، رها شوید و از تمرین درمانی لذت ببرید.
برای شرکت در کلاس یوگا بارداری کلیک کنید
در زیر فهرستی از 8 فایده یوگا در دوران بارداری آورده شده است:
- قدرت بدنی: یوگا قدرت و استقامت بدن بویژه در اندام هایی مانند شانه ها، باسن، پاها و کمر که در ماههای پایانی بارداری و همچنین زایمان نقش مهمی دارند، را افزایش می دهد.
- تعادل: یوگا ، تعادل فیزیکی و احساسی را به ارمغان می آورد. وقتی روی تشک یوگا هستید، می توانید هم روی پرانایاما (تنفس) و هم بر روی آسانا (حالت های فیزیکی) تمرکز کنید. با این حال، نکته مهم ، حفظ تعادل بین این دو است تا بتوانید با رها سازی سیستم عصبی سمپاتیک و فعال کردن سیستم عصبی پاراسمپاتیک (استراحت و هضم) به آرامش و شادی دست پیدا کنید. همانطور که مادر دوران بارداری را سپری می کند، ممکن است به دلیل عدم تعادل در هورمون های بدن (به خصوص استروژن و پروژسترون) و همچنین وزن جنین، از نظر جسمی و روحی احساس عدم تعادل کند. یوگا به مادر کمک می کند تا هم از طریق تنفس و هم از طریق حرکات بر تعادل فیزیکی و احساسی خود تمرکز کند.
تنفس با دهان یا بینی ؟
- کاهش درد کمر و لگن: با بزرگ شدن شکم، فشار زیادی بر لگن و ستون فقرات وارد می شود. انحنای ستون فقرات افزایش می یابد و باسن سفت می گردد. حرکات یوگا به مادر این امکان را می دهد تا با تقویت عضلات این نواحی بدن، شل کردن آنها و همچنین تنفس عمیق، مقداری از این فشار شدید را کاهش دهد.
- آرام سازی سیستم عصبی: با انجام پرانایامای یوگا (تمرینات تنفس عمیق) این امکان برای بدن فراهم می شود که در حالتی که برخی آن را حالت استراحت و هضم می نامند، فرو رود. در این وضعیت سیستم عصبی پاراسمپاتیک شروع به کار می کند و به بدن اجازه استراحت، هضم غذا و ترمیم خود را می دهد.
وقتی استرس دارید و مدام در حال حرکت هستید، سیستم عصبی سمپاتیک (یا مبارزه و گریز) فعال میشود، در این حالت بدن در هضم و جذب مواد مغذی – که در دوران بارداری ضروری است – مشکل دارد. در دوران بارداری، سطح هورمون پروژسترون بالا می رود، افزایش پروژسترون باعث کند شدن سیستم گوارش می شود. همچنین سیستم ایمنی بدن ضعیف شده و استراحت یا خواب عمیقی کافی که برای ترمیم ذهن، بدن و روح لازم است، وجود ندارد. در صورتیکه در بارداری، بدن باید دو برابر (برای مادر و کودک در حال رشد) کار کند. نکته مهم این است که برای حفظ سلامتی مادر و کودک، سیستم عصبی پاراسمپاتیک فعال شود. یوگا به مادر این امکان را می دهد!
برای شرکت در کلاس یوگا در سعادت آباد کلیک کنید
- آگاهی از بدن و افزایش ارتباط با کودک: یوگا سرعت فعالیت بدن مادر را کاهش می دهد و این امکان را فراهم می کند که مادر در سطح بسیار عمیقی با بدن خود هماهنگ شود. با تمرکز بر تنفس و آساناهایی (وضعیتهای بدنی) که به عمق ماهیچهها میرسند، به مادر این فرصت داده می شود تا بر آنچه واقعاً برای خود و کودکش اتفاق میافتد، تمرکز کند. در عمق این آگاهی، برای مادر فضا و فرصتی فراهم می شود تا در سطح عمیق تری با کودک خود ارتباط برقرار کند.
- کاهش ورم : وضعیت های فیزیکی همراه با تنفس عمیق در یوگا گردش خون را افزایش می دهد. با افزایش گردش خون، تورم و التهاب کاهش می یابد.
- آمادگی زایمان با انجام تمرینات تنفسی مناسب: ایده تکنیک های تنفس سریع و پر فشار در طول زایمان مدت هاست که از بین رفته است. این موضوع ثابت شده که تنفس آرام، آهسته و عمیق باعث افزایش تمرکز و کاهش درد می شود. با انجام تمرینات یوگای بارداری ، مادر تکنیک های تنفسی ویژه را تمرین می کند و عادت به تنفس عمیق و آهسته در او نهادینه می شود. بنابراین در مواقع درد و فشار می تواند بهترین تکنیک را انجام دهد، به این صورت که عضلات را رها کند، صورت خود را شل کند، چشمان خود را ببند و نفس عمیق بکشد. همین تکنیک می تواند در حین زایمان مفید باشد.
- افزایش عشق به خود: با انجام تمرینات یوگا به طور منظم مادر، زمانی برای رفع فشار و استرس و تمرکز بر روی خود و نیازهایش پیدا می کند. اینگونه می تواند خود را ناز و نوازش کند و راهی برای پرورش خود و ترویج عشق به خود بیابد.
مترجم : الهام احمدی ( مربی یوگا بارداری )
** استفاده از مطالب مجموعه ساتیام یوگا با ذکر منبع بلامانع است **
ترجمه از سایت اینترنتی موسسه کپ ولنس آمریکا ( cap wellness center )